Skip to main content
2.1

Styreleders beretning

Vi opplever at Rosenborg er en klubb på vei oppover. Den nye klubbstrategien, “Alltid framover”, har satt seg og har fått virke en sesong. Det har spredt seg en optimisme i og rundt klubben. Nysgjerrigheten fra publikum er større, og RBK opplever stigende entusiasme.

Vi er på vei

Nils Arne Eggen snakket om loven om suksessmetning. I medgang kan forventningene over tid vokse seg så store at de blir umulige å innfri. I Rosenborg har vi i løpet av de siste årene fått våre doser av motgang. Denne motgangen har samtidig brakt noe positivt med seg – en gradvis nullstilling av utålmodige forventninger om rask suksess. Og med det en større aksept for å ta grep, bygge nytt og jobbe målrettet over tid.

Vi opplever at Rosenborg er en klubb på vei oppover. Den nye klubbstrategien, “Alltid framover”, har satt seg og har fått virke en sesong. Det har spredt seg en optimisme i og rundt klubben. Nysgjerrigheten fra publikum er større, og RBK opplever stigende entusiasme. Begge A-lagene er nå klare for kvalifisering til spill i Europa i 2025, takket være sterke avslutninger i siste serierunde.

Sportslig status

For herrelaget var det litt usikkerhet foran seriestarten i 2024. Vi hadde ansatt en ung trener i Alfred Johansson, uten erfaring fra seniorfotball. Men også med et uvanlig godt fotballhode, sterke referanser fra arbeidet med unge spillere i FC København, klare faglige ideer og en imponerende dedikasjon. Det var en sjanse å ta, som skulle vise seg å bli et lykkelig valg. Etter en litt trå start, var framgangen synlig fra kamp til kamp. Det ble satset ungt og tålmodig. Energien og selvtilliten økte, relasjonene ute på banen ble tydeligere, strukturen i laget så stadig bedre ut og resultatene kom i takt med prestasjonene. Høstsesongen ble knallsterk. I løpet av aller siste serierunde passerte vi Molde på tabellen og tok den viktige 4. plassen som gir en mulighet for E-cupspill i 2025.

For kvinnenes del ble det en sesong med en noe annen utviklingskurve. Også her var usikkerheten større enn normalt før seriestart, med en mindre robust stall enn tidligere og endelig ansettelse av Robin Shroot som hovedtrener først i april. Starten var imponerende sterk, før kurven flatet litt ut. Skader på nøkkelspillere og avganger er noe av forklaringen på at vi ikke hang med i gullkampen utover sesongen, og at avstanden etter hvert ble for stor opp til Vålerengen og Brann. Spesielt på bortebane ble litt for mange poeng tapt. Samtidig leverte laget en sterk avslutning, som sikret 3. plassen og ga den viktige billetten til europacup-kvalifisering i 2025. Rosenborg nådde igjen cupfinalen, der det ble knepent tap for dobbeltmester Vålerenga. Og et definitivt høydepunkt var den sensasjonelle seieren over Atletico Madrid i en knalltøff kvalifisering til Champions League, som viste oss at det meste er mulig for dette unge laget.

I økonomisk krevende tider er det lettere å satse ungt og lokalt. Samtidig er dette nå en del av klubbens bevisste strategi. I løpet av 2024-sesongen slapp mange unge spillere til, både på herre- og kvinnelaget. For at ung satsing skal fungere, kreves det at de som får sjansen har ferdigheter og forutsetninger for å lykkes. Godt talentarbeid og god samhandling med omgivelsene er avgjørende. Hver enkelt spiller må ha en god utviklingsplan. Noen trenger et mellomsteg i andre klubber, mens andre er modne for a-lagsspill direkte. Styret er godt fornøyd med det langsiktige arbeidet i Sal Mar Akademiet og samarbeidet med blant andre NFF Trøndelag. Det er viktig at dette arbeidet styrkes ytterligere i årene som kommer. Her er samhandling, kvalitet og kontinuitet nøkkelbegrep.

Klubbens posisjon og strategi

I tråd med Rosenborgs strategi skal vi være noe mer enn en vanlig fotballklubb. Samfunnsansvar, inkludering og bærekraft er en del av klubbens identitet. RBK skal være en klubb for alle! Derfor er gatelaget, tilrettelagt aktivitet og gå-fotball fullverdige medlemmer i Rosenborg-familien. Vi jobber for å sette alle de tre plattformene innen bærekraftsarbeidet sammen til en helhet: sosial, klimamessig og økonomisk bærekraft.

Medlemsdemokratiet har utvilsomt påvirket norsk toppfotball de to-tre siste årene.

Noen vil hevde at godt organiserte supporterklubber har sikret seg styringsrett over en rekke norske toppklubber, gjennom en massiv innmelding fra én gruppering, som dermed har sikret seg flertall og styring gjennom årsmøtene til klubbene.

Styret i Rosenborg ser annerledes på dette. Supporternes engasjement gir oss en bredere demokratisk plattform, og utfordrer oss til en bedre og tettere dialog med hele medlemsmassen i klubben. Rosenborg har alltid vært en medlemsklubb. Årsmøtet er klubbens øverste organ, og vi i styret har i oppdrag å arbeide i tråd med årsmøtets beslutninger.

Samtidig er det viktig at tilliten går to veier, og at medlemmene i klubben har tiltro til at styret håndterer ulike løpende utfordringer til klubbens beste.

Styret har jobbet lojalt og målrettet for å følge opp årsmøtevedtakene fra 2024. Opprettelsen av et medlemsråd har vært et viktig grep, for å informere og høre medlemmenes synspunkter i forkant av beslutninger som skal tas. Engasjerte medlemmer er en viktig ressurs for klubben. Vi trenger alle rosenborgere på laget for å gjøre klubben god. Medlemsrådet skal være et forum for deling av kunnskap og informasjon, der medlemmene kan formidle sitt syn på ulike saker til klubbens ledelse.

VAR har vært det heteste temaet i den offentlige fotballdebatten i 2024. Rosenborg har et tydelig årsmøtevedtak på at vi skal jobbe aktivt for å fjerne VAR i Norge, og det er fulgt opp gjennom tett møtevirksomhet og strategisk samarbeid med øvrige klubber med samme syn. RBK er uenig i NFF-styrets vurdering om å videreføre VAR i Eliteserien. Når VAR-saken skal behandles og besluttes på Fotballtinget den første helga i mars, står vi bak et motforslag som ber om at VAR avvikles så raskt som mulig.

Signert elektronisk av:
Cecilie Gotaas Johnsen (Styreleder)